Siirry sisältöön

Minkälainen yrittäjä onnistuu?

Vuosien varrella olen ohjannut monenlaisia yrittäjiä tai yrittäjiksi aikovia. Ilokseni valtaosa heistä on elänyt unelmansa todeksi. Huomasin heidän tarinoitaan pohtiessani, että tietyt seikat yhdistävät näitä onnistujia.

Jokaisella on ollut vahva usko omaan osaamiseensa. He ovat luottaneet siihen, että kykenevät toteuttamaan visionsa ja tekemään unelmastaan totta. Muiden nurjat asenteet tai kommentit eivät ole horjuttaneet tuota oman kyvykkyyden arvostamista. He eivät ole antaneet muiden määritellä itseään, vaan kulkeneet omia polkujaan.

Onnistujilla riittää sisua ja sinnikkyyttä. Väkevä into ja motivaatio ovat auttaneet jaksamaan läpi viranomaisten byrokratiaviidakon ja työstämään ideoista konkreettisia palveluja tai tuotteita. Vastoinkäymiset tai hidasteet eivät ole lannistaneet, vaan pikemminkin lisänneet onnistumisen paloa.

Roti ja rehellisyys – kyky katsoa peiliin ja kantaa vastuu omasta toiminnasta on näille yrittäjille tyypillistä. Onnistujat eivät ole keksineet tekosyitä sille, että jokin suunniteltu askel on jäänyt ottamatta. He ovat pistäneet tuulemaan eivätkä vain suunnittele tai aio. Heillä on toimeenpanon taito. He ovat aikaansaajia.

Lisäksi onnistujat ovat kyenneet ylläpitämään myönteistä ja iloistakin asennetta huolimatta yrittäjyyden aiheuttamista epäröinnin tunteista. He ovat pysyneet rohkeina monenlaisten epävarmuuksien ja epäonnistumisen riskien edessä. Uskon, että tämä johtuu osittain juuri lujasta luottamuksesta omaan visioon ja kykyyn luoda omannäköinen työelämä.

Tyypillistä on myös se, että he eivät polta kynttiläänsä molemmista päistä. Usein kanssani työskentelevät yrittäjät haluavat luoda tasapainoisen elämisen mallin. Työ on toki tärkeää, muttei koko maailma. Tuo kohtuus on rakennettu arjen rutiineihin jo heti alusta, myöhemmin vauhdin hillitseminen kun on vaikeampaa. Onnistujat huolehtivat jaksamisestaan ensiaskelista asti, vaikka varsinkin yrittäjyyden alkuvaiheessa tekemistä on valtavasti.

Olemmekin yhdessä luoneet tolkkua alun kaaokseen, pilkkoneet isot kokonaisuudet vaiheittain eteneviksi askelmiksi. Näin onnistujat ovat voineet keskittyä olennaiseen eikä huomio ole hajonnut miljoonaan vähäpätöiseen pikkuseikkaan tai ideatulvaan, josta ei lopulta synny mitään konkreettista. Ja mikä ilo onkaan aina nähdä, kuinka siivet alkavat kantaa ja kohottavat onnistuvan yrittäjän liitoon!